Op zoek naar jouw droombaan?

5 Tips voor je cv

Bij het solliciteren is er een belangrijke functie weggelegd voor jouw cv. Het is vaak het eerste wat jouw toekomstige werkgever van jou te zien krijgt. Het moet dus snel een goed overzicht geven van wat jij allemaal kunt. Koers Oost geeft je graag een paar tips voor het opstellen van een goed cv. Doe er je voordeel mee!

Stel jezelf voor
Natuurlijk vermeld jouw cv jouw contactgegevens, werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Daarnaast is het goed om een persoonlijk profiel toe te voegen; omschrijf in maximaal 5 zinnen wie je bent, wat je kunt en wat je wilt doen. Benoem ook eventuele nevenactiviteiten zoals vrijwilligerswerk en hobby’s. Dat kan namelijk laten zien dat jij goed bij de bedrijfscultuur van een werkgever past. Met vrijwilligerswerk laat je bovendien altijd aan werkgevers zien dat je je inzet voor de samenleving en dat je initiatief neemt.

Hou het kort
Een cv is bedoeld om snel een eerste indruk te geven van jezelf. Hou het daarom kort. Vermeld alle relevante informatie op maximaal 2 A4tjes. Past dat niet? Beperk je dan tot alle informatie die echt relevant is voor de functie waar je nu op solliciteert en laat bijvoorbeeld oude bijbaantjes en verlopen certificaten weg. 

Maak je cv doorzoekbaar
Veel werkgevers (ook Koers Oost) maken gebruik van computersystemen waarmee medewerkers geautomatiseerd in cv’s kunnen zoeken. Bedenk daarom op welke vaardigheden, werkzaamheden of begrippen jij gevonden wilt worden en vermeld die in jouw cv. Met deze keywords zorg je er voor dat jij nog sneller als mogelijke match voor die leuke baan naar voren komt. Ook helpt het om jouw cv als Word-document naar ons door te sturen. 

In één oogopslag duidelijk
Een duidelijke structuur en nette opmaak zien er niet alleen mooi uit, maar helpen de lezer ook snel te vinden wat hij zoekt. Zorg dat de tekst netjes is uitgelijnd, gebruik een duidelijk lettertype en verhoog de leesbaarheid door accenten te gebruiken zoals vetgedrukte, cursieve of onderstreepte woorden, opsommingen met bulletpoints en scheidingslijnen. 

Final check
Een typfoutje is zo gemaakt en geeft direct een krasje op een glimmende eerste indruk. Laat je cv daarom altijd ook door iemand anders lezen voordat je hem verstuurd. Of beter nog; print je cv voor de final check. Je ziet vaak sneller foutjes op papier dan op je scherm.